Pizza po turecku

Pizza po turecku

Składniki 4 PORCJE

1 łyżka oliwy

1 drobno posiekana cebula

2 roztarte ząbki czosnku

1 łyżka mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonego kminku

350 g mielonej jagnięciny

2 łyżki pinioli

sól i pieprz

1 część ciasta na turecki chleb wiejski uformowana na placek o średnicy 23 cm, ze wzorem ukośnej kratki na wierzchu, upieczona i schłodzona zgodnie ze wskazówkami

2 łyżki przecieru pomidorowego

140 g pokruszonego sera feta

1 duży obrany pomidor, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę

2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki

ósemki cytryny do podania

Sposób przygotowania

1 Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni.

2 Dodać kolendrę, kminek i mieloną jagnięcinę. Zwiększyć płomień na średnio ostry. Mieszając, smażyć przez 5 minut, aż mięso zmieni kolor.

3 Wrzucić piniole. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nie przerywając mieszania, smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

4 Chleb ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować przecierem pomidorowym, posypać połową pokruszonej fety i przykryć warstwę mięsa. Posypać pozostałą fetę. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż wszystkie składniki się upieką. Ułożyć na wierzchu pomidory, posypać natką pietruszki. Pokroić na cztery części i podawać z ósemkami cytryny do skropienia.

2014-02-08 Home, Przepisy, Dania główne, Ciasta 0 831

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń