Bakłażan faszerowany serem

Bakłażan faszerowany serem

Składniki 8 PORCJI:

2 duże bakłażany

sól

3-4 łyżki oliwy plus nieco oliwy do głębokiego smażenia

225 g twarogu lub tartego sera provolone

3 jajka

3 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki

115 g miałkiej tartej bułki gałązka świeżej natki pietruszki do przybrania


Sposób przygotowania:

1 Bakłażana pokroić wzdłuż na piastry, a na-stępnie każdy plaster na 3 prostokąty. Przełożyć piastry do durszlaka, posypać niewielką ilością soli i zostawić do osączenia na 30 minut. Opłu-kać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papiero-wymi ręcznikami.

2 Oliwę rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie. Smażyć partiami piastry bakłażana, aż zmiękną i lekko się zrumienią. W razie potrzeby dodać między kolejnymi partiami więcej oliwy. Usmażone piastry wyjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.

3 Twaróg rozgnieść widelcem. Roztrzepać 2 jaj-ka. Dodać wraz z natką pietruszki do twarogu lub sera provolone. Wymieszać dokładnie. Roz-smarować niewielką ilość na polowie piastrów bakłażana. Przykryć pozostałymi piastrami i lekko przycisnąć.

4 Pozostałe jajko roztrzepać w płytkim talerzu. Na inny, płaski talerz wysypać bułkę tartą. Zanurzać piastry bakłażana najpierw w roztrze-panym jajku, a następnie obtaczać w bułce.

5 Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni o grubym dnie do tego stopnia, że wrzucona do tłuszczu kostka chleba zrumieni się całkowicie w ciągu 30 sekund. Smażyć partiami przez 2-3 minuty na złoty kolor. Wyjmować z patelni i osączać na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco, posypane natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń