Turecki chleb pide (pita)

Turecki chleb pide (pita)

Składniki 2 BOCHENKI

300 ml wody

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki suszonych drożdży

450 g mąki chlebowej o wysokiej zawartości glutenu

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy


Sposób przygotowania

1 Do miseczki wlać 100 ml wody. Rozpuścić cukier i posypać suszonymi drożdżarni. Odstawić na 5 minut i ubić.

2 Mąkę i sól przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie. Wlać mieszaninę drożdży oraz oliwę. Wymieszać mąkę z drożdżarni. Dodać taką ilość pozostałej wody, aby po wyrobieniu powstało jędrne miękkie ciasto.

3 Ciasto wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wyrabiać przez 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Włożyć do czystej posmarowanej oliwą miski. Obrócić kilkakrotnie, aby równomiernie pokryło się tłuszczem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 11/2 godziny, aż podwoi objętość. Wygnieść z ciasta powietrze i odstawić na 10 minut.

4 Podzielić masę na połowę. Uformować z niej miękką kulę. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkować na placek o średnicy 25 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

5 Placki przełożyć na 2 oprószone mąką blachy do pieczenia. Tępym nożem 4 razy naciąć wierzch bochenków tak, aby powstał wzór kratki. Piec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i natychmiast zawinąć w czyste ściereczki, aby nie stwardniały.

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń