Deser z mleka i migdałów

Deser z mleka i migdałów

Składniki 6 PORCJI

85 g blanszowanych całych migdałów

900 ml zimnego mleka

25 g zmielonego ryżu

szczypta soli

4 łyżki cukru

3-4 krople esencji migdałowej

4 łyżki posiekanych pistacji do przybrania



Sposób przygotowania

1 Migdały drobno zemleć w robocie kuchennym. Przełożyć do miski i zagnieść, aby powstała sztywna pasta.

2 Podgrzać 225 ml zimnego mleka prawie do wrzenia. Wlać do pasty migdałowej i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok, aby nabrało smaku migdałów.

3 W osobnej dużej misce rozmieszać 4 łyżki mleka z mielonym ryżem. Pozostałe mleko zagotować i cały czas mieszając, wlać do mielonego ryżu. Przelać mieszaninę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać szczyptę soli i zmniejszyć płomień. Od czasu do czasu mieszając, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

4 Mleko z migdałami przecedzić przez drobne sito do miski, przecierając migdały grzbietem łyżki. Wlać do mieszaniny z mielonym ryżem. Posłodzić i dokładnie połączyć składniki. Gotować na bardzo wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. 5 Domieszać kilka kropli esencji migdałowej do smaku. Podawać w osobnych miseczkach z przybraniem z posiekanych pistacji.

2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 818

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń