Otomański deser ryżowy

Otomański deser ryżowy

Składniki 4 PORCJE

1 l mleka

250 g cukru

225 g krótkoziarnistego ryżu

1 łyżeczka wody różanej


Sposób przygotowania

1 Ryż zamoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, a następnie osączyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać taką ilością wody, aby pokryła ryż. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

2 Zdjąć garnek z ognia i dokładnie osączyć ryż. Wlać mleko do garnka i dodać ryż. Doprowadzić do wrzenia i domieszać cukier. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż ryż będzie miękki.

3 Zdjąć garnek z ognia. Domieszać wodę różaną i rozłożyć ryż do osobnych miseczek. Odstawić na bok do ostudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 676

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń