Deser czekoladowy

Deser czekoladowy

Składniki 6 PORCJI

125 ml wody

3 łyżki mąki ryżowej

1 łyżka skrobi kukurydzianej

185 g cukru

50 g gorzkiego kakao

1 l mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej

bita śmietana do podania


Sposób przygotowania

1 Wlać wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą. Postawić na średnim ogniu i wymieszać, aby składniki rozpuściły się w wodzie. Dodać cukier, kakao, mleko oraz esencję waniliową. Nie przerywając mieszania, gotować na dość dużym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć ogień na średni. Cały czas mieszając, gotować jeszcze przez minutę, aż masa będzie gładka i gęsta.

2 Zdjąć garnek z ognia. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Deser rozłożyć do 6 osobnych miseczek. Całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce. Podawać ozdobiony wzorkiem z bitej śmietany.

2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 704

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń