Deser Noego

Deser Noego

Składniki 6 PORCJI

55 g ciecierzycy namoczonej na noc w wodzie

55 g suszonej zwyklej fasoli, namoczonej przez noc w wodzie

140 g jęczmienia, opłukanego i namoczonego przez noc w wodzie

175 g cukru

szczypta soli

175 ml mleka

50 g posiekanych suszonych moreli

50 g posiekanych suszonych fig

45 g złotych rodzynek

45 g suszonych porzeczek

2 łyżki posiekanych blanszowanych migdałów

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka pinioli

2 łyżki wody różanej

pestki granatu do przybrania


Sposób przygotowania

1 Osączyć ciecierzycę i fasolę. Przełożyć do osobnych garnków. Zalać świeżą wodą i gotować przez 1 godzinę, aż ziarna będą miękkie, ale wciąż jędrne.

2 Jęczmień z wodą, w której się moczył, przelać do dużego garnka o grubym dnie. Dolać 500 ml wody. Powoli zagotować. Gotować dalej na wolnym ogniu bez przykrycia przez 40-50 minut, aż jęczmień będzie bardzo miękki.

3 Odcedzić ciecierzycę i fasolę. Dodać do jęczmienia. Domieszać 125 ml wody. Od czasu do czasu mieszając, gotować bez przykrycia na bardzo małym ogniu jeszcze przez 30 minut, aż płyn odparuje, a mieszanina zgęstnieje.

4 Domieszać cukier, sól oraz mleko. Gotować przez następne 15 minut. Dołożyć morele, figi, rodzynki, porzeczki oraz orzechy. Zdjąć garnek z ognia i domieszać wodę różaną.

5 Przełożyć mieszaninę do dużej miski i odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno z przybraniem z pestek granatu.

2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 888

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń