Turban sułtana

Turban sułtana

Składniki 24 SZTUKI

24 płaty ciasta filo

185 g ciepłego roztopionego masła plus nieco masła do smarowania

syrop 450 g cukru

375 g wody

1 łyżka soku z cytryny

kawałek laski cynamonu (ok. 5 cm)

2 goździki

nadzienie

225 g drobno posiekanych orzechów włoskich

4 łyżki bardzo miałkiego cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu


Sposób przygotowania

1 Przygotować syrop. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Postawić na średnim ogniu i mieszając, rozpuścić cukier. Doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Gotować na ostrym ogniu przez 15 minut bez mieszania. Zdjąć z ognia i prze-cedzić, usuwając dodatki smakowe.

2 Przygotować nadzienie. Połączyć składniki w misce i odstawić na bok.

3 Jeden płat ciasta filo ułożyć na stolnicy dłuż-szym bokiem do siebie. Pozostałe płaty przy-kryć wilgotną ściereczką. Posmarować płat na stolnicy roztopionym masłem i posypać 2 łyż-kami nadzienia na wysokości 1/3 placka. Zosta-wić 3 cm marginesu przy dolnej krawędzi oraz 1,25 cm przy obu krawędziach bocznych.

4 Zawinąć dolną krawędź wokół nadzienia. Na zawinięciu umieścić drewniany kołek o długości 50 cm i średnicy 5 mm. Dokładnie zawinąć ciasto wokół kołka. Skleić końcówkę. 5 Zgnieść ciasto w kierunku środka kołka, aż będzie zajmować niecałą połowę długości, na-stępnie zsunąć. Poprawić końce. Zwinąć ca-łość w płaski krąg. Powtórzyć czynności z po-zostałymi płatami ciasta. Ułożyć ciastka blisko siebie na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrza-nym do 180°C, aż będą chrupiące i złociste. Polać syropem i przed podaniem schłodzić.

2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1058

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń