Baklawa

Baklawa

Składniki 12 KAWAŁKÓW

150 g roztopionego masła

375 g ciasta filo

150 g posiekanych orzechów włoskich

150 g migdałów w płatkach

syrop 225 g cukru

250 ml wody

1 łyżka soku pomarańczowego

2 łyżki wody różanej

Sposób przygotowania

1 Przygotować syrop. Wlać wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać cukier. Od czasu do czasu mieszając, podgrzewać ostrożnie, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż powstanie syrop. Zdjąć z ognia. Domieszać sok pomarańczowy i wodę różaną. Odstawić na bok do ostygnięcia.

2 Przyciąć płaty ciasta filo tak, aby zmieściły się na blasze do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką. Płytką blachę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować niewielką ilością roztopionego masła. Na dnie blachy ułożyć luźno dwa płaty ciasta i lekko posmarować roztopionym masłem. Dwukrotnie powtórzyć te czynności.

3 Wymieszać orzechy włoskie z płatkami migdałów. Połową posypać płaty ciasta. Przykryć trzema podwójnymi warstwami ciasta, każdą warstwę smarując roztopionym masłem. Resztą masła skropić wierzch ciasta.

4 Dużym ostrym nożem pokroić baklawę na 6 kwadratów, a następnie każdy z nich pod kątem — na połowę. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciastka będą chrupiące i złociste. Wyjąć z piekarnika i polać syropem. Przed podaniem całkowicie schłodzić.

2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 702

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń