Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Składniki 4-6 PORCJI

900 g cukinii bez łodygi

2 pomidory pokrojone na plasterki

150 ml oliwy

1 łyżeczka cukru sól

farsz 350 g cebuli pokrojonej w bardzo cienkie talarki

3 łyżki oliwy

2 roztarte duże ząbki czosnku

drobno posiekany duży pęczek natki pietruszki

350 g pomidorów bez gniazd nasiennych, posiekanych

sól

 

Sposób przygotowania

1 Cukinię umyć, posypać solą i odstawić do osączenia na 30 minut, aż zmięknie.

2 Przygotować farsz. Cebulę pokroić w bardzo cienkie talarki. Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na dużej patelni o grubym dnie. Podsmażać cebulę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Wrzucić czosnek i mieszać jeszcze przez minutę. Zestawić patelnię z ognia. Domieszać natkę pietruszki i pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

3 Wycinarką do jabłek zrobić w końcówce cukinii otwór. Ostrożnie wydrążyć miąższ, starając się nie uszkodzić skóry. Nafaszerować warzywo mieszaniną cebuli i pomidorów. 4 Plasterki pomidorów ułożyć na dnie dużej patelni, na nich umieścić cukinię. Oliwę wymieszać z 300 ml wody, cukrem i niewielką ilością soli. Przykryć szczelnie patelnię i dusić do miękkości na małym ogniu przez 11/2 godziny. Podawać w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń