Ciastka z pistacjami

Ciastka z pistacjami

Składniki 20 SZTUK

375 g ciasta kadaifi o temperaturze pokojowej

185 g ciepłego roztopionego masła plus nieco masła do smarowania

3 łyżki drobno posiekanych orzechów pistacjowych do podania

syrop

250 ml wody

375 g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy

nadzienie

1 białko

4 łyżki cukru

185 g posiekanych pistacji

150 g posiekanych blanszowanych migdałów

1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy

Sposób przygotowania

1 Przygotować syrop. W garnku o grubym dnie wymieszać wodę, cukier i sok z cytryny. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12 minut. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia.

2 Przygotować nadzienie. Ubić białko na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec delikatnie połączyć całość z orze-chami i wodą z kwiatu pomarańczy.

3 Rozgnieść ciasto kadaifi w opakowaniu, aby je rozluźnić. Wyjąć jedną czwartą ciasta i uformo-wać z nitek prostokąt o wymiarach 18 x 28 cm. Ułożyć jedną czwartą nadzienia wzdłuż krótszej krawędzi. Następnie ciasno zwinąć ciasto w zgrabny rulonik. Powtórzyć czynności z pozostałym ciastem oraz nadzieniem.

4 Przełożyć ruloniki na prostokątną posmaro-waną masłem blachę do pieczenia. Posmaro-wać je pozostałym masłem i piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C, aż będą chrupiące i złociste. Wyjąć z piekar-nika i natychmiast polać zimnym syropem. Przykryć papierowym ręcznikiem. Odstawić na bok, aż rulony całkowicie wystygną i wchłoną syrop.

5 Pokroić ruloniki na 5 części. Wierzch wszystkich posypać posiekanymi pistacjami.

2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 654

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń