Słodki borek

Słodki borek

Składniki OKOŁO 20 SZTUK

3 małe żółtka jajka sól

2 łyżki bardzo miałkiego cukru

1 łyżka brandy

2 łyżki jogurtu

225 g przesianej mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, tzw. samorosnącej olej do głębokiego smażenia

cukier puder do oprószenia 

Sposób przygotowania

1 Żółtka przelać do dużej miski. Doprawić szczyptą soli. Utrzeć na gęstą jasną masę. Ucierając, dodać cukier i brandy. Domieszać jogurt. Połączyć z mąką. Zagnieść rękami ciasto.

2 Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrobić, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Rozwałkować na bardzo cienki placek. Pokroić na paski o szerokości 2,5 cm. Pociąć na odcinki o długości 7,5 cm. Każdy pasek zawiązać w luźny węzeł.

3 Olej rozgrzać na średnim ogniu w naczyniu do głębokiego smażenia. Smażyć partiami, obracając w trakcie tylko raz, aż urosną i uzyskają złocistobrązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło.

2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 707

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń