Ciastka smażone z kremem i pistacjami

Ciastka smażone z kremem i pistacjami

Składniki OKOŁO 24 SZTUK

225 g cukru

375 ml wody s

ok z 1/2 cytryny

ciastka

150 gmąki pszennej

1/4 łyżeczki

soli 225 mlwody

55 g masła

2 lekko roztrzepane duże jajka

esencja migdałowa 

olej do formowania i smażenia

300 ml ubitej śmietany kremówki

4 łyżki drobno posiekanych pistacji do podania


Sposób przygotowania

1 Przygotować syrop. Wymieszać wodę i cukier w garnku. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, wlać przecedzony sok z cytryny i gotować na ostrym ogniu bez mieszania przez 15 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2 Przygotować ciasto. Powtórzyć czynności z punktu 2. i 3. 

3 Posmarowanymi tłuszczem dłońmi formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego. Układać na posmarowanej olejem bla-sze do pieczenia. Rozpłaszczyć każdą kulkę na placuszek o średnicy 5 cm. Natłuszczonym palcem zrobić w każdym dziurkę.

4 Podgrzać warstwę oleju (ok. 1,2 cm) na dużej żeliwnej patelni o grubym dnie. Wrzucić połowę ciastek. Zwiększyć płomień. Często obracając, smażyć przez 15 minut, aż ciastka urosną i uzyskają złocisty kolor. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Usmażyć na-stępną porcję.

5 Obrócić ciastka w syropie, aby dokładnie się nim pokryły. Odstawić na 5 minut. Przełożyć na półmisek. Na środku każdego placka położyć niewielką ilość bitej śmietany. Podawać z posypką z posiekanych pistacji.

2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 768

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń