Kompot z owoców suszonych

Kompot z owoców suszonych

Składniki 4 PORCJE

115 g śliwek suszonych, bez pestek

115 g moreli suszonych

115 g złotych rodzynek

55 g cukru cienki pasek skórki z cytryny

2 goździki kawałek laski cynamonu (ok. 5 cm)

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich do podania 

 

Sposób przygotowania

1 Pod bieżącą zimną wodą opłukać śliwki suszone, morele i złote rodzynki. Przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

2. Wsypać cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, goździki oraz laskę cynamonu. W razie potrzeby dolać wody. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż owoce będą miękkie, ale wciąż jędrne, a syrop zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Usunąć skórkę z cytryny, goździki i cynamon.

3 Przełożyć do miski. Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 829

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń