Morele nadziewane kremem

Morele nadziewane kremem

Składniki 4 PORCJE

175 g suszonych całych moreli

375 ml wody cienki pasek skórki z cytryny

115 g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

175 ml śmietanki kremówki lub serka mascarpone

2 łyżki drobno posiekanych pistacji do podania 

 

Sposób przygotowania

1 Morele namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Osączyć. Wlać wodę do garnka. Wrzucić skórkę z cytryny i wsypać cukier. Przykryć garnek pokrywką i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Włożyć morele. Zmniejszyć płomień i prażyć na wolnym ogniu przez 10 minut do miękkości. Zdjąć z ognia, domieszać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.

2 łyżką cedzakową przełożyć ostudzone morele na sito. Poczekać, aż nadmiar syropu spłynie ponownie do garnka. Postawić garnek na ogniu. Doprowadzić syrop do wrzenia. Gotować na ostrym ogniu przez 1 minutę, aż odparuje. Przecedzić syrop do dzbanka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzić w lodówce do chwili podania.

3 Ubić śmietanę kremówkę. Ostrożnie nacisnąć morele, aby się otworzyły. Do środka nałożyć 1 łyżeczkę bitej śmietany lub serka mascarpone. Ułożyć na półmisku pojedynczą warstwę moreli. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

4 Przed podaniem polać morele zimnym syropem i posypać posiekanymi pistacjami.

2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 785

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń