Figi w syropie z wody różanej

Figi w syropie z wody różanej

Składniki 4 PORCJE

250 g bardzo miałkiego cukru

otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

6 lekko rozgniecionych strąków kardamonu

8 świeżych fig

1/2 łyżki wody różanej

225 g gęstego przecedzonego jogurtu


Sposób przygotowania

1 Do dużego garnka o grubym dnie wlać 300 ml zimnej wody i sok z pomarańczy. Dodać cukier, skórkę pomarańczową i strąki kardamonu. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia.

2 Do syropu włożyć figi. Zmniejszyć płomień na mały. Arkuszem pergaminu szczelnie przykryć figi oraz syrop. Prażyć przez 8-10 minut, aż figi zaczną mięknąć.

3 Łyżką cedzakową wyjąć figi z garnka i przełożyć do miski. Gotować syrop na wolnym ogniu jeszcze przez 7-8 minut, aż trochę odparuje. Domieszać wodę różaną.

4 Polać figi syropem. Odstawić do przestygnięcia. Podawać z jogurtem.

2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 1671

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń