ciasto jogurtowe

ciasto jogurtowe

Składniki 6-8 PORCJI

6 rozdzielonych jajek

115 g bardzo miałkiego cukru

3 łyżki męki pszennej

400 g gęstego przecedzonego jogurtu drobno otarta skórka z 1 cytryny

masło do smarowania

syrop 150 ml wody

250 g bardzo miałkiego cukru

sok z 1 cytryny

drobno otarta skórka z 1 pomarańczy


Sposób przygotowania

1 Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą jasną masę. Połączyć ją starannie z mąką, jogurtem i skórką z cytryny.

2 Białka ubić na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą jogurtową. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasto nabierze złotego koloru, najpierw urośnie, a potem opadnie.

3 Przygotować syrop. Przez 5 minut gotować wodę z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z pomarańczy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzić w lodówce.

4 Wyjąć ciasto z piekarnika. Odstawić do lekkiego przestygnięcia w tortownicy. Wyłożyć na paterę. Podawać na ciepło z syropem.

2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1705

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń