Ciasto z syropem cytrynowym

Ciasto z syropem cytrynowym

Składniki 9 KAWAŁKÓW

115 g mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

115 g semoliny

115 g cukru

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka esencji waniliowej

4 jajka

masło do smarowania

bita śmietana i posiekane pistacje, do podania
syrop 115 g cukru

250 ml wody

1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

1 Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z semoliną.

2 Utrzeć razem cukier, oliwę, esencję waniliową i jajka. Starannie połączyć z mąką i semoliną. Wylać masę do płytkiej kwadratowej blachy do pieczenia, lekko posmarowanej tłuszczem. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż wyrośnie i nabierze złocistego koloru.

3 Przygotować syrop. Do rondla wlać wodę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do krótkiego przestygnięcia.

4 Ciasto wyjąć z piekarnika. Natychmiast polać ciepłym syropem. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, z bitą śmietaną i posypane posiekanymi pistacjami.

2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1784

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń