Półksiężyce z fetą

Półksiężyce z fetą

Składniki 20 SZTUK

150 g masła

5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

275 g mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka proszku do pieczenia

sól

140 g pokruszonego sera feta

duży pęczek świeżej natki pietruszki, posiekany

1 roztrzepane żółtko


Sposób przygotowania

1 Do dużej miski wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło, oliwę, jajko i jogurt. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

2 Wymieszać fetę ze świeżą natką pietruszki. Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na małe części wielkości śliwki. Kciukiem zrobić zagłębienie w cieście. Nałożyć w nie 1 łyżkę nadzienia. Otoczyć nadzienie ciastem. Nadać ciastku kształt półksiężyca.

3 Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia. Posmarować wierzch ciastek niewielką ilością roztrzepanego żółtka. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciastka urosną i nabiorą złocistej barwy. Podawać na ciepło.

2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 2145

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń