Karczochy z bobem

Karczochy z bobem

Składniki 4 PORCJE

4 karczochy

4 łyżki soku z cytryny

125 ml oliwy

2 duże cebule

250 g wyłuskanego bobu

225 ml wody

1 łyżeczka soli

3 łyżki posiekanego świeżego koperku


sposób przygotowania

1 Napełnić dużą miskę zimną wodą i wlać sok z cytryny. Odłamać łodygę z jednego karczocha i usunąć zewnętrzne liście. Odciąć lub odłamać twarde końcówki pozostałych liści. Ostrym nożem odciąć 2 cm z wierzchu głównego stożka. Wrzucić karczocha do miski z wodą i przygotować pozostałe.

2 Oliwę rozgrzać na dużej patelni, na której zmieści się pojedyncza warstwa karczochów. Dusić cebulę przez 5 minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Osączyć karczochy. Przełożyć je na patelnię. Dodać bób, wodę i sól. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 15 minut, aż karczochy i bób będą prawie miękkie.

3 Wyjąć karczochy z patelni i dokładnie osączyć. Odłożyć na bok, aż wystygną na tyle, aby można było wziąć je do ręki. Ostrożnie rozdzielić liście. Łyżeczką usunąć wewnętrzne stożki i wyrzucić. Ułożyć karczochy na półmisku i napełnić mieszaniną z bobu. Podawać w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń