Faszerowane liście winorośli

Faszerowane liście winorośli

Składniki 4 PORCJE

225 g osączonych konserwowanych liści winorośli

150 ml oliwy

150 ml wody sok z cytryny

łyżeczka soli

farsz

225 g długoziarnistego ryżu 40 g pinioli

4 łyżki drobno posiekanej cebulki dymki

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

2 łyżki suszonej mięty

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

sól i pieprz


Sposób przygotowania

1 Liście winorośli ułożyć w dużej misce i zalać wrzącą wodą. Zostawić na 20 minut do namoczenia, a następnie osączyć. Moczyć przez dodatkowe 2 minuty w świeżej zimnej wodzie i ponownie osączyć.

2 Ryż wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Zamieszać i odstawić na 5 minut. Przelać na sito i opłukać pod bieżącą zimną wodą.

3 Ryz wymieszać z piniolami, cebulką dymką, natką pietruszki, miętą, cynamonem i zielem angielskim. Doprawić do smaku solą i pie-przem.

4 Liść winorośli ułożyć na desce do krojenia spodnią częścią do góry. Na środek, blisko łody-gi, nałożyć łyżkę farszu. Zawinąć dolną krawędź oraz boki tak, aby powstał zgrabny gołąbek. Po-wtarzać czynności do zużycia wszystkich liści i farszu. Podarte liście odkładać na bok.

5 Dno dużego garnka o grubym dnie wyłożyć podartymi liśćmi. Na nich umieścić liście faszerowane. Oliwę wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i cukrem. Polać gołąbki mieszaniną. Na wierzchu położyć talerz, aby liście zachowały kształt.

6 Wstawić garnek na średni ogień. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i du-sić przez 11/2 godziny, aż gołąbki będą gotowe. Zdjąć z ognia i przed podaniem odczekać, aż ostygną do temperatury pokojowej.

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń