Sałatka z białej fasoli

Sałatka z białej fasoli

Składniki 6 PORCJI

400 g fasoli cannellini moczonej przez noc w zimnej wodzie i osączonej

1 ząbek czosnku

2 małe cebule pokrojone w cienkie talarki

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka białego octu winnego

125 ml oliwy

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki ł łyżeczka posiekanej świeżej mięty

2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku

1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie plasterki

2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki, do przybrania

sól

Sposób przygotowania

1 Osączoną fasolę wsypać do rondla i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez ł godzinę, dopóki fasola nie będzie miękka, ale wciąż jędrna. Posolić do smaku na 15 minut przed końcem gotowania. Odcedzić i przełożyć do miski.

2 Czosnek rozgnieść w moździerzu z niewielką ilością soli. Dodać do fasoli razem z cebulą, sokiem z cytryny, octem i oliwą. Delikatnie wymieszać, aby połączyć składniki. Odstawić na bok do czasu, aż fasola całkowicie wystygnie.

3 Dodać posiekane zioła i plasterki papryki. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Podawać z plasterkami jajka ugotowanego na twardo.

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń