Archiwum dla Luty, 2014

  • Półksiężyce z fetą

    Półksiężyce z fetą

    Do dużej miski wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło, oliwę, jajko i jogurt. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 2 Wymieszać fetę ze świeżą natką pietruszki. Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na małe części wielkości śliwki. Kciukiem zrobić zagłębienie w cieście. Nałożyć w nie 1 łyżkę nadzienia. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1940
  • Ciasto z syropem cytrynowym

    Ciasto z syropem cytrynowym

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z semoliną. 2 Utrzeć razem cukier, oliwę, esencję waniliową i jajka. Starannie połączyć z mąką i semoliną. Wylać masę do płytkiej kwadratowej blachy do pieczenia, lekko posmarowanej tłuszczem. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż wyrośnie i nabierze złocistego koloru. 3 Przygotować syrop. Do rondla wlać wodę i sok z cytryny. Wsypać cukier.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1633
  • ciasto jogurtowe

    ciasto jogurtowe

    Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą jasną masę. Połączyć ją starannie z mąką, jogurtem i skórką z cytryny. 2 Białka ubić na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą jogurtową. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasto nabierze złotego koloru, najpierw urośnie, a potem opadnie. 3 Przygotować syrop.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1704
  • Figi w syropie z wody różanej

    Figi w syropie z wody różanej

    Do dużego garnka o grubym dnie wlać 300 ml zimnej wody i sok z pomarańczy. Dodać cukier, skórkę pomarańczową i strąki kardamonu. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 1653
  • Morele nadziewane kremem

    Morele nadziewane kremem

    Morele namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Osączyć. Wlać wodę do garnka. Wrzucić skórkę z cytryny i wsypać cukier. Przykryć garnek pokrywką i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Włożyć morele. Zmniejszyć płomień i prażyć na wolnym ogniu przez 10 minut do miękkości. Zdjąć z ognia, domieszać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. 2 łyżką cedzakową przełożyć ostudzone morele na sito. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 677
  • Kompot z owoców suszonych

    Kompot z owoców suszonych

    Pod bieżącą zimną wodą opłukać śliwki suszone, morele i złote rodzynki. Przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. 2. Wsypać cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, goździki oraz laskę cynamonu. W razie potrzeby dolać wody. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż owoce będą miękkie, ale wciąż jędrne, a syrop zgęstnieje.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 753
  • Ciastka smażone z kremem i pistacjami

    Ciastka smażone z kremem i pistacjami

    Przygotować syrop. Wymieszać wodę i cukier w garnku. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, wlać przecedzony sok z cytryny i gotować na ostrym ogniu bez mieszania przez 15 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2 Przygotować ciasto. Powtórzyć czynności z punktu 2. i 3. ze strony 214. 3 Posmarowanymi tłuszczem dłońmi formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 706
  • Słodki borek

    Słodki borek

    Żółtka przelać do dużej miski. Doprawić szczyptą soli. Utrzeć na gęstą jasną masę. Ucierając, dodać cukier i brandy. Domieszać jogurt. Połączyć z mąką. Zagnieść rękami ciasto. 2 Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrobić, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Rozwałkować na bardzo cienki placek. Pokroić na paski o szerokości 2,5 cm. Pociąć na odcinki o długości 7,5 cm. Każdy pasek zawiązać w luźny węzeł. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 705
  • Ciastka z pistacjami

    Ciastka z pistacjami

    Przygotować syrop. W garnku o grubym dnie wymieszać wodę, cukier i sok z cytryny. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12 minut. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia. 2 Przygotować nadzienie. Ubić białko na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec delikatnie połączyć całość z orze-chami i wodą z kwiatu pomarańczy.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 652
  • Baklawa

    Baklawa

    Przygotować syrop. Wlać wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać cukier. Od czasu do czasu mieszając, podgrzewać ostrożnie, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż powstanie syrop. Zdjąć z ognia. Domieszać sok pomarańczowy i wodę różaną. Odstawić na bok do ostygnięcia. 2 Przyciąć płaty ciasta filo tak, aby zmieściły się na blasze do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką. Płytką blachę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować niewielką ilością roztopionego masła. Na dnie blachy ułożyć luźno dwa płaty ciasta i lekko posmarować roztopionym masłem. Dwukrotnie powtórzyć te czynności.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 702
Produkty: 1 do 10 z 65 razem

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń