Przepisy

  • Półksiężyce z fetą

    Półksiężyce z fetą

    Do dużej miski wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło, oliwę, jajko i jogurt. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 2 Wymieszać fetę ze świeżą natką pietruszki. Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na małe części wielkości śliwki. Kciukiem zrobić zagłębienie w cieście. Nałożyć w nie 1 łyżkę nadzienia. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1943
  • Ciasto z syropem cytrynowym

    Ciasto z syropem cytrynowym

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z semoliną. 2 Utrzeć razem cukier, oliwę, esencję waniliową i jajka. Starannie połączyć z mąką i semoliną. Wylać masę do płytkiej kwadratowej blachy do pieczenia, lekko posmarowanej tłuszczem. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż wyrośnie i nabierze złocistego koloru. 3 Przygotować syrop. Do rondla wlać wodę i sok z cytryny. Wsypać cukier.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1635
  • ciasto jogurtowe

    ciasto jogurtowe

    Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą jasną masę. Połączyć ją starannie z mąką, jogurtem i skórką z cytryny. 2 Białka ubić na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą jogurtową. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasto nabierze złotego koloru, najpierw urośnie, a potem opadnie. 3 Przygotować syrop.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1705
  • Figi w syropie z wody różanej

    Figi w syropie z wody różanej

    Do dużego garnka o grubym dnie wlać 300 ml zimnej wody i sok z pomarańczy. Dodać cukier, skórkę pomarańczową i strąki kardamonu. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 1671
  • Morele nadziewane kremem

    Morele nadziewane kremem

    Morele namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Osączyć. Wlać wodę do garnka. Wrzucić skórkę z cytryny i wsypać cukier. Przykryć garnek pokrywką i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Włożyć morele. Zmniejszyć płomień i prażyć na wolnym ogniu przez 10 minut do miękkości. Zdjąć z ognia, domieszać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. 2 łyżką cedzakową przełożyć ostudzone morele na sito. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 678
  • Bakłażan faszerowany serem

    Bakłażan faszerowany serem

    Bakłażana pokroić wzdłuż na piastry, a na-stępnie każdy plaster na 3 prostokąty. Przełożyć piastry do durszlaka, posypać niewielką ilością soli i zostawić do osączenia na 30 minut. Opłu-kać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papiero-wymi ręcznikami.Czytaj więcej

  • Faszerowana cukinia

    Faszerowana cukinia

    Przygotować farsz. Cebulę pokroić w bardzo cienkie talarki. Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na dużej patelni o grubym dnie. Podsmażać cebulę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Wrzucić czosnek i mieszać jeszcze przez minutę. Zestawić patelnię z ognia. Domieszać natkę pietruszki i pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Czytaj więcej

  • Karczochy z bobem

    Karczochy z bobem

    Napełnić dużą miskę zimną wodą i wlać sok z cytryny. Odłamać łodygę z jednego karczocha i usunąć zewnętrzne liście. Odciąć lub odłamać twarde końcówki pozostałych liści. Ostrym nożem odciąć 2 cm z wierzchu głównego stożka. Wrzucić karczocha do miski z wodą i przygotować pozostałe.Czytaj więcej

  • Faszerowane liście winorośli

    Faszerowane liście winorośli

    Liście winorośli ułożyć w dużej misce i zalać wrzącą wodą. Zostawić na 20 minut do namoczenia, a następnie osączyć. Moczyć przez dodatkowe 2 minuty w świeżej zimnej wodzie i ponownie osączyć.Czytaj więcej

  • Sałatka z białej fasoli

    Sałatka z białej fasoli

    Osączoną fasolę wsypać do rondla i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez ł godzinę, dopóki fasola nie będzie miękka, ale wciąż jędrna. Posolić do smaku na 15 minut przed końcem gotowania. Odcedzić i przełożyć do miskiCzytaj więcej

Produkty: 1 do 10 z 65 razem

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń