Przepisy
Pierogi z jagnięciny w sosie jogurtowym
Mąkę przesiać do miski. Domieszać sól. Wlać roztrzepane jajko i wymieszać. Zagniatać, aż cia-sto będzie gładkie. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut. 2 Przygotować farsz. Przełożyć mieloną jagnięci-nę do miski. Dodać cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Czytaj więcej
Morele faszerowane jagnięciną i ryżem
Ryż wsypać do miski. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i starannie osączyć. 2 Morele przełożyć do miski, zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na 10 minut. Przelać do rondla morele wraz z płynem z moczenia. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Starannie osączyć. 3 Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na patelni. Dodać mięso i mieszając, smażyć przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i domieszać ryż. Odstawić do ostygnięcia.Czytaj więcej
Jagnięcina z bakłażanem
Bakłażany włożyć na bardzo gorący grill. Często obracając, opiekać, aż skórka sczernie-je i zacznie pękać, a miąższ będzie miękki. Odłożyć na chwilę do lekkiego przestygnięcia, a następnie zetrzeć skórkę pod bieżącą zimną wodą. Włożyć do dużej miski z sokiem z cytry-ny. Zalać taką ilością zimnej wody, aby przy-kryła warzywa. Moczyć przez 30 minut, Na-stępnie osączyć i odcisnąć jak najwięcej wody. Rozgnieść miąższ widelcem i odstawić na bok. 2 Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Czytaj więcej
Pilaw z jagnięciny
Oliwę rozgrzać w dużym garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać kostki mięsa i smażyć jeszcze przez 5 minut, dopóki nie zrumienią się ze wszystkich stron. 2 Dołożyć przecier pomidorowy, a następnie dolać tyle zimnej wody, aby przykryła mieszaninę. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, piniole i rodzynki. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować przez około 11/2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Czytaj więcej
Pizza po turecku
Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. 2 Dodać kolendrę, kminek i mieloną jagnięcinę. Zwiększyć płomień na średnio ostry. Mieszając, smażyć przez 5 minut, aż mięso zmieni kolor. 3 Wrzucić piniole. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nie przerywając mieszania, smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.Czytaj więcej
Kofta
Wołowinę przełożyć do miski i domieszać pozostałe składniki. Ugnieść drewnianą łyżką albo wyrobić rękami na bardzo gładką masę. 2 Podzielić mieszaninę na 4 części. Uformować kształt kiełbaski wokół 4 płaskich metalowych szpadekCzytaj więcej
Faszerowane bakłażany
Bakłażany przekroić wzdłuż na połowę. Łyżką wydrążyć miąższ ze środka. Wnętrze zagłębień posypać niewielką ilością soli. Odstawić na 30 minut do osączenia na sicie. 2 Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i od czasu do czasu mieszając, smażyć przez 5 minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Dodać mieloną wołowinę i mieszając, smażyć, dopóki nie zmieni koloru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3 Dołożyć na patelnię pomidory i przecier pomidorowy.Czytaj więcej
Papryka faszerowana
W garnku rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż i dokładnie zamieszać, aby ziarno pokryło się tłuszczem. Wlać wrzątek i trochę posolić. Zamieszać raz, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Zestawić garnek z ognia. 2 Pozostałą oliwę rozgrzać na średnim ogniu na dużej patelni o grubym dnie. Wrzucić czosnek i cebulę. Mieszając, podsmażać przez 5 minut. Dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż zmieni kolor.Czytaj więcej
Pomidory faszerowane
Odkroić wierzchołki pomidorów i zachować. Wydrążyć i usunąć gniazda nasienne. Wydrążyć miąższ pomidorów i odłożyć go do miseczki. 2 Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę w rondlu. Dodać cebulę i podsmażać na średnio ostrym ogniu przez 5-7 minut, aż zmięknie i nabierze złocistej barwy. Dołożyć osączony ryż i wymieszać starannie, aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlać wodę. Przykryć rondel, zmniejszyć płomień na średni. Czytaj więcej
Krokiety z wołowiny i fety
Mieloną wołowinę, cebulę i ser wrzucić do pojemnika robota kuchennego i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, dodać ryż, natkę pietruszki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko rozmącić 2 jajka z dodatkiem oliwy. Wyrobić je z masą mięsną tak, aby powstała gładka pasta. 2 Zwilżonymi dłońmi brać czubatą łyżkę masy i formować wydłużony owalny kształt. Wyrobić w ten sposób całą masę. Następnie ułożyć krokiety w garnku takiej wielkości, aby zmieściła się pojedyncza warstwa.Czytaj więcej
Kategorie