Dania mięsne

  • Szisz kebab

    Szisz kebab

    Przygotować marynatę. Oliwę wlać do płytkiego niemetalowego naczynia. Zetrzeć do niej cebulę. Dodać cynamon. Doprawić do smaku solę i pieprzem. Wrzucić kawałki jagnięciny. Zamieszać, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstawić na bok na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Czytaj więcej

  • Kebab jagnięcy z jogurtem

    Kebab jagnięcy z jogurtem

    Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę I 2 łyżki masła. Na średnim ogniu, często mieszając, usmażyć do miękkości kostki jagnięciny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczkę masła roztopić w rondelku na średnim ogniu. Domieszać pomidory i smażyć, aż będą bardzo miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jogurt ubić na gładką masę i doprawić do smaku.Czytaj więcej

  • Jagnięcina z ciecierzycą

    Jagnięcina z ciecierzycą

    Ciecierzycę wsypać do dużego garnka i zalać 1 I wrzącej wody. Przykryć i odstawić do namoczenia na 3 godziny. Osączyć, zalać świeżą zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować na ostrym ogniu przez około 1 godzinę, aż ciecierzyca będzie miękka, ale wciąż jędrna. Zdjąć garnek z ognia i odstawić. Oliwę rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie. Wrzucać partiami kostki mięsa i smażyć na ostrym ogniu, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Wyjmować jagnięcinę łyżką cedzakową i odkładać na bok.Czytaj więcej

  • Pierogi z jagnięciny w sosie jogurtowym

    Pierogi z jagnięciny w sosie jogurtowym

    Mąkę przesiać do miski. Domieszać sól. Wlać roztrzepane jajko i wymieszać. Zagniatać, aż cia-sto będzie gładkie. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut. 2 Przygotować farsz. Przełożyć mieloną jagnięci-nę do miski. Dodać cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Czytaj więcej

  • Morele faszerowane jagnięciną i ryżem

    Morele faszerowane jagnięciną i ryżem

    Ryż wsypać do miski. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i starannie osączyć. 2 Morele przełożyć do miski, zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na 10 minut. Przelać do rondla morele wraz z płynem z moczenia. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Starannie osączyć. 3 Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na patelni. Dodać mięso i mieszając, smażyć przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i domieszać ryż. Odstawić do ostygnięcia.Czytaj więcej

  • Jagnięcina z bakłażanem

    Jagnięcina z bakłażanem

    Bakłażany włożyć na bardzo gorący grill. Często obracając, opiekać, aż skórka sczernie-je i zacznie pękać, a miąższ będzie miękki. Odłożyć na chwilę do lekkiego przestygnięcia, a następnie zetrzeć skórkę pod bieżącą zimną wodą. Włożyć do dużej miski z sokiem z cytry-ny. Zalać taką ilością zimnej wody, aby przy-kryła warzywa. Moczyć przez 30 minut, Na-stępnie osączyć i odcisnąć jak najwięcej wody. Rozgnieść miąższ widelcem i odstawić na bok. 2 Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Czytaj więcej

  • Pilaw z jagnięciny

    Pilaw z jagnięciny

    Oliwę rozgrzać w dużym garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać kostki mięsa i smażyć jeszcze przez 5 minut, dopóki nie zrumienią się ze wszystkich stron. 2 Dołożyć przecier pomidorowy, a następnie dolać tyle zimnej wody, aby przykryła mieszaninę. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, piniole i rodzynki. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować przez około 11/2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Czytaj więcej

  • Kofta

    Kofta

    Wołowinę przełożyć do miski i domieszać pozostałe składniki. Ugnieść drewnianą łyżką albo wyrobić rękami na bardzo gładką masę. 2 Podzielić mieszaninę na 4 części. Uformować kształt kiełbaski wokół 4 płaskich metalowych szpadekCzytaj więcej

  • Faszerowane bakłażany

    Faszerowane bakłażany

    Bakłażany przekroić wzdłuż na połowę. Łyżką wydrążyć miąższ ze środka. Wnętrze zagłębień posypać niewielką ilością soli. Odstawić na 30 minut do osączenia na sicie. 2 Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i od czasu do czasu mieszając, smażyć przez 5 minut, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Dodać mieloną wołowinę i mieszając, smażyć, dopóki nie zmieni koloru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3 Dołożyć na patelnię pomidory i przecier pomidorowy.Czytaj więcej

  • Papryka faszerowana

    Papryka faszerowana

    W garnku rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż i dokładnie zamieszać, aby ziarno pokryło się tłuszczem. Wlać wrzątek i trochę posolić. Zamieszać raz, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Zestawić garnek z ognia. 2 Pozostałą oliwę rozgrzać na średnim ogniu na dużej patelni o grubym dnie. Wrzucić czosnek i cebulę. Mieszając, podsmażać przez 5 minut. Dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż zmieni kolor.Czytaj więcej

Produkty: 1 do 10 z 18 razem

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń