Dania główne

  • Bakłażan faszerowany serem

    Bakłażan faszerowany serem

    Bakłażana pokroić wzdłuż na piastry, a na-stępnie każdy plaster na 3 prostokąty. Przełożyć piastry do durszlaka, posypać niewielką ilością soli i zostawić do osączenia na 30 minut. Opłu-kać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papiero-wymi ręcznikami.Czytaj więcej

  • Faszerowana cukinia

    Faszerowana cukinia

    Przygotować farsz. Cebulę pokroić w bardzo cienkie talarki. Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na dużej patelni o grubym dnie. Podsmażać cebulę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Wrzucić czosnek i mieszać jeszcze przez minutę. Zestawić patelnię z ognia. Domieszać natkę pietruszki i pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Czytaj więcej

  • Karczochy z bobem

    Karczochy z bobem

    Napełnić dużą miskę zimną wodą i wlać sok z cytryny. Odłamać łodygę z jednego karczocha i usunąć zewnętrzne liście. Odciąć lub odłamać twarde końcówki pozostałych liści. Ostrym nożem odciąć 2 cm z wierzchu głównego stożka. Wrzucić karczocha do miski z wodą i przygotować pozostałe.Czytaj więcej

  • Faszerowane liście winorośli

    Faszerowane liście winorośli

    Liście winorośli ułożyć w dużej misce i zalać wrzącą wodą. Zostawić na 20 minut do namoczenia, a następnie osączyć. Moczyć przez dodatkowe 2 minuty w świeżej zimnej wodzie i ponownie osączyć.Czytaj więcej

  • Boreksy z serem

    Boreksy z serem

    1 Ułożyć ciasto filo w stos i ostrym nożem pokroić całość na 3 pasy o wymiarach 15 x 30 cm. Przykryć wilgotną ściereczką.2 Przełożyć sery feta i ricotta do miski. Utrzeć razem. Domieszać piniole, natkę pietruszki oraz roztrzepane jajko. Doprawić do smaku pieprzem.Czytaj więcej

  • Hummus

    Hummus

    1 Ciecierzycę wrzucić do dużego garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez 11/2 godziny. Osączyć i odstawić do ostygnięcia. 2 Ciecierzycę przełożyć do robota kuchennego I zemleć na gęstą pastę.Czytaj więcej

  • Tureckie ravioli

    Tureckie ravioli

    Mąkę przesiać do miski. Domieszać sól. Na środku zrobić wgłębienie. Wlać roztrzepa-ne jajka i wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać, aby powstało sztywne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie. Podzielić na trzy części. Uformować kule. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 10 minut.Czytaj więcej

    2014-02-07 Home, Przepisy, Dania główne 0 995
  • Szisz kebab

    Szisz kebab

    Przygotować marynatę. Oliwę wlać do płytkiego niemetalowego naczynia. Zetrzeć do niej cebulę. Dodać cynamon. Doprawić do smaku solę i pieprzem. Wrzucić kawałki jagnięciny. Zamieszać, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstawić na bok na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Czytaj więcej

  • Kebab jagnięcy z jogurtem

    Kebab jagnięcy z jogurtem

    Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę I 2 łyżki masła. Na średnim ogniu, często mieszając, usmażyć do miękkości kostki jagnięciny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczkę masła roztopić w rondelku na średnim ogniu. Domieszać pomidory i smażyć, aż będą bardzo miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jogurt ubić na gładką masę i doprawić do smaku.Czytaj więcej

  • Jagnięcina z ciecierzycą

    Jagnięcina z ciecierzycą

    Ciecierzycę wsypać do dużego garnka i zalać 1 I wrzącej wody. Przykryć i odstawić do namoczenia na 3 godziny. Osączyć, zalać świeżą zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować na ostrym ogniu przez około 1 godzinę, aż ciecierzyca będzie miękka, ale wciąż jędrna. Zdjąć garnek z ognia i odstawić. Oliwę rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie. Wrzucać partiami kostki mięsa i smażyć na ostrym ogniu, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Wyjmować jagnięcinę łyżką cedzakową i odkładać na bok.Czytaj więcej

Produkty: 1 do 10 z 43 razem

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń