Ciasta

  • Półksiężyce z fetą

    Półksiężyce z fetą

    Do dużej miski wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło, oliwę, jajko i jogurt. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 2 Wymieszać fetę ze świeżą natką pietruszki. Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na małe części wielkości śliwki. Kciukiem zrobić zagłębienie w cieście. Nałożyć w nie 1 łyżkę nadzienia. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 2151
  • Ciasto z syropem cytrynowym

    Ciasto z syropem cytrynowym

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z semoliną. 2 Utrzeć razem cukier, oliwę, esencję waniliową i jajka. Starannie połączyć z mąką i semoliną. Wylać masę do płytkiej kwadratowej blachy do pieczenia, lekko posmarowanej tłuszczem. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż wyrośnie i nabierze złocistego koloru. 3 Przygotować syrop. Do rondla wlać wodę i sok z cytryny. Wsypać cukier.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1789
  • ciasto jogurtowe

    ciasto jogurtowe

    Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą jasną masę. Połączyć ją starannie z mąką, jogurtem i skórką z cytryny. 2 Białka ubić na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą jogurtową. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasto nabierze złotego koloru, najpierw urośnie, a potem opadnie. 3 Przygotować syrop.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1834
  • Pizza po turecku

    Pizza po turecku

    Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie. Wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. 2 Dodać kolendrę, kminek i mieloną jagnięcinę. Zwiększyć płomień na średnio ostry. Mieszając, smażyć przez 5 minut, aż mięso zmieni kolor. 3 Wrzucić piniole. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nie przerywając mieszania, smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Dania główne, Ciasta 0 812
  • Turecki chleb pide (pita)

    Turecki chleb pide (pita)

    Do miseczki wlać 100 ml wody. Rozpuścić cukier i posypać suszonymi drożdżarni. Odstawić na 5 minut i ubić. 2 Mąkę i sól przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie. Wlać mieszaninę drożdży oraz oliwę. Wymieszać mąkę z drożdżarni. Dodać taką ilość pozostałej wody, aby po wy-robieniu powstało jędrne miękkie ciasto. 3 Ciasto wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wyrabiać przez 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Czytaj więcej

  • Turban sułtana

    Turban sułtana

    Przygotować syrop. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Postawić na średnim ogniu i mieszając, rozpuścić cukier. Doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Gotować na ostrym ogniu przez 15 minut bez mieszania. Zdjąć z ognia i prze-cedzić, usuwając dodatki smakowe. 2 Przygotować nadzienie. Połączyć składniki w misce i odstawić na bok. 3 Jeden płat ciasta filo ułożyć na stolnicy dłuższym bokiem do siebie. Pozostałe płaty przykryć wilgotną ściereczką. Posmarować płat na stolnicy roztopionym masłem i posypać 2 łyż-kami nadzienia na wysokości 1/3 placka. Zostawić 3 cm marginesu przy dolnej krawędzi oraz 1,25 cm przy obu krawędziach bocznych. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1047
  • Baklawa

    Baklawa

    Przygotować syrop. Wlać wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać cukier. Od czasu do czasu mieszając, podgrzewać ostrożnie, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż powstanie syrop. Zdjąć z ognia. Domieszać sok pomarańczowy i wodę różaną. Odstawić na bok do ostygnięcia. 2 Przyciąć płaty ciasta filo tak, aby zmieściły się na blasze do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką. Płytką blachę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować niewielką ilością roztopionego masła. Na dnie blachy ułożyć luźno dwa płaty ciasta i lekko posmarować roztopionym masłem. Dwukrotnie powtórzyć te czynności.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 747
  • Ciastka z pistacjami

    Ciastka z pistacjami

    Przygotować syrop. W garnku o grubym dnie wymieszać wodę, cukier i sok z cytryny. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12 minut. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia. 2 Przygotować nadzienie. Ubić białko na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec delikatnie połączyć całość z orze-chami i wodą z kwiatu pomarańczy.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 727
  • Słodki borek

    Słodki borek

    Żółtka przelać do dużej miski. Doprawić szczyptą soli. Utrzeć na gęstą jasną masę. Ucierając, dodać cukier i brandy. Domieszać jogurt. Połączyć z mąką. Zagnieść rękami ciasto. 2 Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrobić, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Rozwałkować na bardzo cienki placek. Pokroić na paski o szerokości 2,5 cm. Pociąć na odcinki o długości 7,5 cm. Każdy pasek zawiązać w luźny węzeł. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 781
  • Ciastka smażone z kremem i pistacjami

    Ciastka smażone z kremem i pistacjami

    Przygotować syrop. Wymieszać wodę i cukier w garnku. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, wlać przecedzony sok z cytryny i gotować na ostrym ogniu bez mieszania przez 15 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2 Przygotować ciasto. Powtórzyć czynności z punktu 2. i 3. ze strony 214. 3 Posmarowanymi tłuszczem dłońmi formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 755
Produkty: 1 do 10 z 10 razem

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń