Desery

  • Półksiężyce z fetą

    Półksiężyce z fetą

    Do dużej miski wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło, oliwę, jajko i jogurt. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 2 Wymieszać fetę ze świeżą natką pietruszki. Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na małe części wielkości śliwki. Kciukiem zrobić zagłębienie w cieście. Nałożyć w nie 1 łyżkę nadzienia. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1944
  • Ciasto z syropem cytrynowym

    Ciasto z syropem cytrynowym

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z semoliną. 2 Utrzeć razem cukier, oliwę, esencję waniliową i jajka. Starannie połączyć z mąką i semoliną. Wylać masę do płytkiej kwadratowej blachy do pieczenia, lekko posmarowanej tłuszczem. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż wyrośnie i nabierze złocistego koloru. 3 Przygotować syrop. Do rondla wlać wodę i sok z cytryny. Wsypać cukier.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1636
  • ciasto jogurtowe

    ciasto jogurtowe

    Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą jasną masę. Połączyć ją starannie z mąką, jogurtem i skórką z cytryny. 2 Białka ubić na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą jogurtową. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasto nabierze złotego koloru, najpierw urośnie, a potem opadnie. 3 Przygotować syrop.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 1706
  • Figi w syropie z wody różanej

    Figi w syropie z wody różanej

    Do dużego garnka o grubym dnie wlać 300 ml zimnej wody i sok z pomarańczy. Dodać cukier, skórkę pomarańczową i strąki kardamonu. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 1671
  • Morele nadziewane kremem

    Morele nadziewane kremem

    Morele namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Osączyć. Wlać wodę do garnka. Wrzucić skórkę z cytryny i wsypać cukier. Przykryć garnek pokrywką i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Włożyć morele. Zmniejszyć płomień i prażyć na wolnym ogniu przez 10 minut do miękkości. Zdjąć z ognia, domieszać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. 2 łyżką cedzakową przełożyć ostudzone morele na sito. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 678
  • Deser z mleka i migdałów

    Deser z mleka i migdałów

    Migdały drobno zemleć w robocie kuchennym. Przełożyć do miski i zagnieść, aby powstała sztywna pasta. 2 Podgrzać 225 ml zimnego mleka prawie do wrzenia. Wlać do pasty migdałowej i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok, aby nabrało smaku migdałów. 3 W osobnej dużej misce rozmieszać 4 łyżki mleka z mielonym ryżem. Pozostałe mleko zagotować i cały czas mieszając, wlać do mielonego ryżu. Przelać mieszaninę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać szczyptę soli i zmniejszyć płomień. Od czasu do czasu mieszając, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. 4 Mleko z migdałami przecedzić przez drobne sito do miski, przecierając migdały grzbietem łyżki. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 748
  • Otomański deser ryżowy

    Otomański deser ryżowy

    Ryż zamoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, a następnie osączyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać taką ilością wody, aby pokryła ryż. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. 2 Zdjąć garnek z ognia i dokładnie osączyć ryż. Wlać mleko do garnka i dodać ryż. Doprowadzić do wrzenia i domieszać cukier. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż ryż będzie miękki.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 678
  • Deser czekoladowy

    Deser czekoladowy

    Wlać wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą. Postawić na średnim ogniu i wymieszać, aby składniki rozpuściły się w wodzie. Dodać cukier, kakao, mleko oraz esencję waniliową. Nie przerywając mieszania, gotować na dość dużym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć ogień na średni. Cały czas mieszając, gotować jeszcze przez minutę, aż masa będzie gładka i gęsta.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 652
  • Deser Noego

    Deser Noego

    Osączyć ciecierzycę i fasolę. Przełożyć do osobnych garnków. Zalać świeżą wodą i gotować przez 1 godzinę, aż ziarna będą miękkie, ale wciąż jędrne. 2 Jęczmień z wodą, w której się moczył, przelać do dużego garnka o grubym dnie. Dolać 500 ml wody. Powoli zagotować. Gotować dalej na wolnym ogniu bez przykrycia przez 40-50 minut, aż jęczmień będzie bardzo miękki. 3 Odcedzić ciecierzycę i fasolę. Dodać do jęczmienia. Domieszać 125 ml wody. Od czasu do czasu mieszając, gotować bez przykrycia na bardzo małym ogniu jeszcze przez 30 minut, aż płyn odparuje, a mieszanina zgęstnieje. 4 Domieszać cukier, sól oraz mleko. Gotować przez następne 15 minut.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 891
  • Turban sułtana

    Turban sułtana

    Przygotować syrop. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Postawić na średnim ogniu i mieszając, rozpuścić cukier. Doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Gotować na ostrym ogniu przez 15 minut bez mieszania. Zdjąć z ognia i prze-cedzić, usuwając dodatki smakowe. 2 Przygotować nadzienie. Połączyć składniki w misce i odstawić na bok. 3 Jeden płat ciasta filo ułożyć na stolnicy dłuższym bokiem do siebie. Pozostałe płaty przykryć wilgotną ściereczką. Posmarować płat na stolnicy roztopionym masłem i posypać 2 łyż-kami nadzienia na wysokości 1/3 placka. Zostawić 3 cm marginesu przy dolnej krawędzi oraz 1,25 cm przy obu krawędziach bocznych. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 996
Produkty: 1 do 10 z 15 razem

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń