Desery

  • Baklawa

    Baklawa

    Przygotować syrop. Wlać wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać cukier. Od czasu do czasu mieszając, podgrzewać ostrożnie, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż powstanie syrop. Zdjąć z ognia. Domieszać sok pomarańczowy i wodę różaną. Odstawić na bok do ostygnięcia. 2 Przyciąć płaty ciasta filo tak, aby zmieściły się na blasze do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką. Płytką blachę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować niewielką ilością roztopionego masła. Na dnie blachy ułożyć luźno dwa płaty ciasta i lekko posmarować roztopionym masłem. Dwukrotnie powtórzyć te czynności.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 703
  • Ciastka z pistacjami

    Ciastka z pistacjami

    Przygotować syrop. W garnku o grubym dnie wymieszać wodę, cukier i sok z cytryny. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12 minut. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia. 2 Przygotować nadzienie. Ubić białko na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec delikatnie połączyć całość z orze-chami i wodą z kwiatu pomarańczy.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 655
  • Słodki borek

    Słodki borek

    Żółtka przelać do dużej miski. Doprawić szczyptą soli. Utrzeć na gęstą jasną masę. Ucierając, dodać cukier i brandy. Domieszać jogurt. Połączyć z mąką. Zagnieść rękami ciasto. 2 Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrobić, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Rozwałkować na bardzo cienki placek. Pokroić na paski o szerokości 2,5 cm. Pociąć na odcinki o długości 7,5 cm. Każdy pasek zawiązać w luźny węzeł. Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 708
  • Ciastka smażone z kremem i pistacjami

    Ciastka smażone z kremem i pistacjami

    Przygotować syrop. Wymieszać wodę i cukier w garnku. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, wlać przecedzony sok z cytryny i gotować na ostrym ogniu bez mieszania przez 15 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2 Przygotować ciasto. Powtórzyć czynności z punktu 2. i 3. ze strony 214. 3 Posmarowanymi tłuszczem dłońmi formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Ciasta, Desery 0 707
  • Kompot z owoców suszonych

    Kompot z owoców suszonych

    Pod bieżącą zimną wodą opłukać śliwki suszone, morele i złote rodzynki. Przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. 2. Wsypać cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, goździki oraz laskę cynamonu. W razie potrzeby dolać wody. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż owoce będą miękkie, ale wciąż jędrne, a syrop zgęstnieje.Czytaj więcej

    2014-02-08 Home, Przepisy, Desery 0 756
Produkty: 10 do 15 z 15 razem

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń