Sałatki

  • Bakłażan faszerowany serem

    Bakłażan faszerowany serem

    Bakłażana pokroić wzdłuż na piastry, a na-stępnie każdy plaster na 3 prostokąty. Przełożyć piastry do durszlaka, posypać niewielką ilością soli i zostawić do osączenia na 30 minut. Opłu-kać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papiero-wymi ręcznikami.Czytaj więcej

  • Faszerowana cukinia

    Faszerowana cukinia

    Przygotować farsz. Cebulę pokroić w bardzo cienkie talarki. Oliwę rozgrzać na średnim ogniu na dużej patelni o grubym dnie. Podsmażać cebulę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Wrzucić czosnek i mieszać jeszcze przez minutę. Zestawić patelnię z ognia. Domieszać natkę pietruszki i pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Czytaj więcej

  • Karczochy z bobem

    Karczochy z bobem

    Napełnić dużą miskę zimną wodą i wlać sok z cytryny. Odłamać łodygę z jednego karczocha i usunąć zewnętrzne liście. Odciąć lub odłamać twarde końcówki pozostałych liści. Ostrym nożem odciąć 2 cm z wierzchu głównego stożka. Wrzucić karczocha do miski z wodą i przygotować pozostałe.Czytaj więcej

  • Faszerowane liście winorośli

    Faszerowane liście winorośli

    Liście winorośli ułożyć w dużej misce i zalać wrzącą wodą. Zostawić na 20 minut do namoczenia, a następnie osączyć. Moczyć przez dodatkowe 2 minuty w świeżej zimnej wodzie i ponownie osączyć.Czytaj więcej

  • Sałatka z białej fasoli

    Sałatka z białej fasoli

    Osączoną fasolę wsypać do rondla i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez ł godzinę, dopóki fasola nie będzie miękka, ale wciąż jędrna. Posolić do smaku na 15 minut przed końcem gotowania. Odcedzić i przełożyć do miskiCzytaj więcej

  • Sałatka z ogórka i jogurtu

    Sałatka z ogórka i jogurtu

    Ogórek pokrojony w kostkę posypać niewielką ilością soli. Osączyć na sicie przez 30 minut. Czosnek rozetrzeć w moździerzu z niewielką ilością soli. Dolać 2 łyżki jogurtu, a następnie połączyć całość z resztą jogurtu i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli. Dodać posiekaną miętę.Czytaj więcej

  • Jajka po benedyktyńsku z jogurtem

    Jajka po benedyktyńsku z jogurtem

    Jogurt wlać do miseczki. Połączyć z czosnkiem i solą. 2 Przygotować jajka w koszulkach. Wlać na małą patelnię tyle wody, aby miała głębokość 4 cm. Wlać ocet. Podgrzać wodę, aż zacznie się gotować. Ustawić płomień o takiej wielkości, aby woda cały czas słabo się gotowała, ale nie zaczynała wrzeć. Gotować po 2 sztuki. Ostrożnie rozbić jajka na wodę. Obgotowywać przez 3 minuty, polewając wodą wierzch jajek. Wyjąć ugotowane jajka łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.Czytaj więcej

  • Sałatka z ciecierzycy

    Sałatka z ciecierzycy

    Ciecierzycę wrzucić do dużego garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, aż ciecierzyca będzie miękka, ale wciąż jędrna. Odlać, opłukać pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osączyć. 2 Przełożyć ciecierzycę do miski. Dodać cebulę, natkę pietruszki, paprykę w proszku, kminek, czosnek, większą część soku z cytryny oraz 125 ml oliwy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania na 3-4 godziny.Czytaj więcej

  • Sałatka z pomidorów

    Sałatka z pomidorów

    Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć, tworząc spiralę, na płytkim półmisku. Ogórek pokroić na cienkie plasterki i przełożyć nimi pomidory. Utrzeć oliwę, sok z cytryny, ocet oraz zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić sałatkę sosem. Podawać w temperaturze pokojowej, posypaną czarnymi oliwkami. Czytaj więcej

Produkty: 1 do 9 z 9 razem

Kategorie

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum

Porównanie
Kontynuuj zakupy Porównaj

dodano do listy życzeń

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń