Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Herbata
- Kawa
- Herbata
- Chałwa
- Dżemy
- Miody/ kremy
- Pasta sezamowa
- Melasy morwa/ karob/ winogrono
- Soki z granata
- Galaretka Lokum
- Słodycze
- Owoce suszone
- Oliwki
- Olej, oliwa
- Przyprawy
- Papryka
- Przetwory
- Suszone pomidory
- Ajvar
- Koncentraty, keczupy, pasty,sosy
- Nabiał
- Napoje
- Tortilla
- Ryż, kasza, makaron
- Soczewica, cieciorka, fasola
- Wędliny
- Orzechy/słonecznik
- YUFKA / BOREG
- Akcesoria
- Shisha - fajka wodna
- Woda różana
- Mydełka/żele pod prysznic/kremy do rąk
- Produkty dla gastronomii
- Woda kolońska
- Chipsy
- Pasty
Nowe produkty
-
Suntat kasza bulgur gruba 1kg
12,00 zł -
Suntat salgam 1L
9,00 zł -
Ucel chałwa waniliowa 50g
6,00 zł -
Ucel chałwa kakaowa 400g
20,00 zł -
Ucel chałwa waniliowa 400g
20,00 zł -
Ucel chałwa kakaowa 800g puszka
34,00 zł -
Ucel chałwa pistacjowa 800g puszka
34,00 zł -
Ucel chałwa pisatcjowa 800g puszka
50,00 zł
-
Yurttan papryka średnio ostra 330g
4,50 zł 8,00 zł
Kategorie bloga
Popularne artykuły
- Rodzaje tureckiej oliwy z oliwek, wszystkie smaczne i zdrowe! sty 16, 2023
- Kawa czy herbata ? gru 05, 2022
Herbata Jest 15 produktów.
-
-
-
Herbata Mevlana 100g
Składniki : herbata czarna liściasta
Składniki : herbata czarna liściasta
10,00 zł -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Początki herbaty w Turcji przypadają na lata 30. XX wieku. Wówczas zakupiono w Gruzji kilkadziesiąt ton nasion herbaty i posadzono je w regionie Rize, który po dziś dzień uchodzi za największy turecki obszar uprawy herbaty. W całej historii herbaty w Turcji ważnym krokiem ze strony rządzących było usunięcie podatków na okres 10 lat dla wszystkich tych, którzy wyrażali chęć „uruchomienia” własnej plantacji herbaty. Okazało się to ogromnym ułatwieniem, które w praktyce umożliwiło rolnikom w łatwy sposób rozwijać swoje tereny uprawne z herbatą w roli głównej. Po pewnym czasie okazało się, że tureckie pola obfitują w naprawdę spore ilości herbaty. Zadziało się to na tak olbrzymią skalę, że produkcja herbaty tureckiej zdominowała produkcję (najpopularniejszej dotąd) kawy! W ten sposób w latach 60. XX wieku Turcja rozpoczęła masową produkcję herbaty, dołączając do grona światowych eksporterów herbaty. Warto jednak zaznaczyć, że znaczna część wytwarzanej herbaty pozostaje w kraju, zaspokajając przede wszystkim potrzeby wewnętrzne kraju. Aktualnie Turcja w rankingu światowych producentów herbaty zajmuje 5 miejsce!
Kilka ciekawostek na temat tureckiej herbaty w Turcji
- Filiżanka herbaty rano, po południu, a nawet późnym wieczorem? Czemu nie? Turcy nie ograniczają się w spożywaniu herbaty, szacuje się, że roczne spożycie herbaty na jedną osobę to aż 3kg.
- W niemal każdym tureckim mieszkaniu spotkać się można z widokiem dzbanka wypełnionego mocnym naparem herbacianym. Zwyczaj ten kultywuje się nie tylko na użytek własny (dla domowników), ale i z myślą o odwiedzających gościach. W kulturze tureckiej nie ma mowy o odmowie filiżanki herbaty. Jest to odbierane bardzo negatywnie.
- W Turcji pora pomiędzy godziną trzecią a piąta popołudniu to czas, kiedy herbatę podaje się razem z rozmaitymi smakołykami, zarówno tymi słodkimi, jak i słonymi.
- Turcja jest krajem gdzie tradycyjnie gorącą herbatę pije się przez cały rok, nawet latem, gdy temperatura sięga 40 stopni Celsjusza.
- Czarną herbatę w Turcji podaje się w unikalnych tulipanowych szklaneczkach.
- Choć w Turcji dominuje czarna herbata, to nie oznacza to, że w restauracji czy kawiarni nie spotkamy się z żadnym innym rodzajem herbaty. Turcy piją również herbatę lipową oraz różaną. Co ciekawe, specjalnie dla turystów nierzadko przygotowuje się herbatę jabłkową, jak również napary herbaciane z udziałem przypraw korzennych, takich jak goździki, kardamon itp.
- Odwiedzając Turcję, możecie być zaskoczeni specjalną usługą, jaką jest dostarczanie herbaty do miejsca pracy (i nie tylko). Dla Turków to nie tylko element kultury (propagowanie tradycji), ale i okazanie szacunku gościom, klientom itp.
- W większości lokalów gastronomicznych w Turcji szklaneczka herbaty podawana jest tuż po posiłku (uwaga) na koszt zakładu.
- Parzenie herbaty tureckiej to swego rodzaju rytuał trwający do nawet 20 minut! Używa się do tego specjalnego czajniczka (Çaydanlık) składającego się z dwóch części. Dolna część przeznaczona jest do gotowania wody, zaś górna do wytworzenia intensywnej esencji herbacianej. Gotowa esencja trafia do szklaneczki (zwanej İnce Belli) w ilości połowy szklanki, ćwierć lub jeszcze mniejszej (chodzi tutaj o moc naparu). Standardem jest napełnienie szklanki esencją do połowy jej zawartości. Kiedy już ustalimy ostateczną ilość esencji w naczyniu, czas na dodanie gorącej wody z dolnego czajniczka. Pozostaje jeszcze kwestia posłodzenia herbaty. Bez obaw – Turcy zazwyczaj piją napar herbaciany z dodatkiem cukru.