Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Herbata
- Kawa
- Herbata
- Chałwa
- Dżemy
- Miody/ kremy
- Pasta sezamowa
- Melasy morwa/ karob/ winogrono
- Soki z granata
- Galaretka Lokum
- Słodycze
- Owoce suszone
- Oliwki
- Olej, oliwa
- Przyprawy
- Papryka
- Przetwory
- Suszone pomidory
- Ajvar
- Koncentraty, keczupy, pasty,sosy
- Nabiał
- Napoje
- Tortilla
- Ryż, kasza, makaron
- Soczewica, cieciorka, fasola
- Wędliny
- Orzechy/słonecznik
- YUFKA / BOREG
- Akcesoria
- Shisha - fajka wodna
- Woda różana
- Mydełka/żele pod prysznic/kremy do rąk
- Produkty dla gastronomii
- Woda kolońska
Nowe produkty
-
Dimes multiwitamina 330ml
4,00 zł -
Mesir Macun Pasta Sułtana 420g
30,00 zł -
Miód turecki na potencje 240G
100,00 zł -
Reyhan pasta acuka 300g
18,00 zł -
MB. pasta z czarnych oliwek 175g
7,00 zł -
-
Anatolia pismaniye kakao-wanili 240g
CUKIER, MĄKA PSZENNA, OLEJ PALMOWY@(UTWARDZONY), AROMAT (WANILIA), REG....
19,00 zł -
Ipek salgam ostry 1l
9,00 zł
Kategorie bloga
Popularne artykuły
-
Mięta - Przyprawy w Kuchni Tureckiej lis 10, 2022
-
Kawa czy herbata ? gru 05, 2022
Herbata Jest 24 produktów.
Herbata Rize 100g
6,00 złHerbata Sindbad 100g
Składniki : herbata czarna liściasta
Składniki : herbata czarna liściasta
10,00 złHerbata Alice 100g
10,00 złHerbata Mevlana 100g
Składniki : herbata czarna liściasta
Składniki : herbata czarna liściasta
10,00 złHerbata jabłkowa w saszetkach 20 torebek
Składniki: jabłko 51%, hibiskus dzika róża, aromat jabłkowy, cynamon, liście słodkiej jeżyny, skórka pomarańczy, korzeń lukrecji, zakwaszacze (kwas cytrynowy), goździki
Składniki: jabłko 51%, hibiskus dzika róża, aromat jabłkowy, cynamon,...
12,00 złSaray herbata granulowana hibiskus 200g
CUKIER, AROMATY, REGULATOR KWASOWOŚCI: E330,E331, KOLORY E122*E122. MOGĄ OGRANICZAĆ AKTYWNOŚĆ I UWAGĘ DZIECI
CUKIER, AROMATY, REGULATOR KWASOWOŚCI: E330,E331, KOLORY E122*E122. MOGĄ...
15,00 złCzarna herbata drobna earl grey 125g
15,00 złHerbata z granatu w saszetkach
15,00 złLezzo herbata cytrynowa granulowana 700g
CUKIER,KWAS REGULATOR KWASOWOŚCI E330 (E330, E331(iii)), MALTODEKSTRYNA O AROMACIE CYTRYNOWYM, WITAMINA C, ŚRODEK PRZECIWZBIERALNIOWY (E341(iii), ZAGĘSZCZACZ (E415, E466), KOLORY (E102,E110,E171)
CUKIER,KWAS REGULATOR KWASOWOŚCI E330 (E330, E331(iii)), MALTODEKSTRYNA...
16,00 złLezo herbata granulowana pomarańczowa 700g
Lezoo herbata granulowana pimarańczowa CUKIER, REGULATOR KWASOWOŚCI (E330, E331(iii)),MALTODEKSTRYNY AROMAT POMARAŃCZOWY, WITAMINA C, ŚRODEK PRZECIWZBIERALNIOWY (E341(iii), ZAGĘSZCZACZ (E415, E466), KOLORY (E102,E110,E171)
Lezoo herbata granulowana pimarańczowa CUKIER, REGULATOR KWASOWOŚCI...
16,00 złDilek herbata jabłkowa rozpuszczalna 300g
Składniki: cukier, kwas zakwaszający: kwas cytrynowy, ekstrakt z czarnej herbaty – rozpuszczalny w zimnej wodzie 1,2%, aromat: jabłkowy, środek pomocniczy w przetwórstwie: węglan sodu, liofilizowane kawałki mielonych jabłek, witamina C, substancja przeciwzbrylająca: fosforan trójwapniowy, konserwanty: kwas jabłkowy , kolor: karmel.
Składniki: cukier, kwas zakwaszający: kwas cytrynowy, ekstrakt z czarnej...
17,00 złNapój sahlep 300g
CUKIER, MLEKO (16%), SKROBIA KUKURYDZIANA@PRZYPRAWY,AROMATY, LAKTOZA, ZAGĘSZCZACZE:@E412,E414, MALTODEKSTRYNA
CUKIER, MLEKO (16%), SKROBIA KUKURYDZIANA@PRZYPRAWY,AROMATY, LAKTOZA,...
18,00 złZielona herbata Selen 200g
Składniki: zielona herbata liściasta
Składniki: zielona herbata liściasta
20,00 złNaturalna herbata jabłkowa 200g
24,00 złCesa herbata zimowa 150g
LIMONKA, SZAŁWIA, GALANGANT, RÓŻA, laska CYNAMONU, HIBISKUS, RUMIANEK, SUSZONE JABŁKO IMBIR, MIACZAK CYTRYNOWY
LIMONKA, SZAŁWIA, GALANGANT, RÓŻA, laska CYNAMONU, HIBISKUS, RUMIANEK,...
24,00 złCesa herbata hibiskus 100g
24,00 złHerbata czarna drobna Rize 500g
30,00 złSuntat herbata dzika róża 300g
34,00 złHerbata czarna liściasta Alice z...
40,00 zł
Początki herbaty w Turcji przypadają na lata 30. XX wieku. Wówczas zakupiono w Gruzji kilkadziesiąt ton nasion herbaty i posadzono je w regionie Rize, który po dziś dzień uchodzi za największy turecki obszar uprawy herbaty. W całej historii herbaty w Turcji ważnym krokiem ze strony rządzących było usunięcie podatków na okres 10 lat dla wszystkich tych, którzy wyrażali chęć „uruchomienia” własnej plantacji herbaty. Okazało się to ogromnym ułatwieniem, które w praktyce umożliwiło rolnikom w łatwy sposób rozwijać swoje tereny uprawne z herbatą w roli głównej. Po pewnym czasie okazało się, że tureckie pola obfitują w naprawdę spore ilości herbaty. Zadziało się to na tak olbrzymią skalę, że produkcja herbaty tureckiej zdominowała produkcję (najpopularniejszej dotąd) kawy! W ten sposób w latach 60. XX wieku Turcja rozpoczęła masową produkcję herbaty, dołączając do grona światowych eksporterów herbaty. Warto jednak zaznaczyć, że znaczna część wytwarzanej herbaty pozostaje w kraju, zaspokajając przede wszystkim potrzeby wewnętrzne kraju. Aktualnie Turcja w rankingu światowych producentów herbaty zajmuje 5 miejsce!
Kilka ciekawostek na temat tureckiej herbaty w Turcji
- Filiżanka herbaty rano, po południu, a nawet późnym wieczorem? Czemu nie? Turcy nie ograniczają się w spożywaniu herbaty, szacuje się, że roczne spożycie herbaty na jedną osobę to aż 3kg.
- W niemal każdym tureckim mieszkaniu spotkać się można z widokiem dzbanka wypełnionego mocnym naparem herbacianym. Zwyczaj ten kultywuje się nie tylko na użytek własny (dla domowników), ale i z myślą o odwiedzających gościach. W kulturze tureckiej nie ma mowy o odmowie filiżanki herbaty. Jest to odbierane bardzo negatywnie.
- W Turcji pora pomiędzy godziną trzecią a piąta popołudniu to czas, kiedy herbatę podaje się razem z rozmaitymi smakołykami, zarówno tymi słodkimi, jak i słonymi.
- Turcja jest krajem gdzie tradycyjnie gorącą herbatę pije się przez cały rok, nawet latem, gdy temperatura sięga 40 stopni Celsjusza.
- Czarną herbatę w Turcji podaje się w unikalnych tulipanowych szklaneczkach.
- Choć w Turcji dominuje czarna herbata, to nie oznacza to, że w restauracji czy kawiarni nie spotkamy się z żadnym innym rodzajem herbaty. Turcy piją również herbatę lipową oraz różaną. Co ciekawe, specjalnie dla turystów nierzadko przygotowuje się herbatę jabłkową, jak również napary herbaciane z udziałem przypraw korzennych, takich jak goździki, kardamon itp.
- Odwiedzając Turcję, możecie być zaskoczeni specjalną usługą, jaką jest dostarczanie herbaty do miejsca pracy (i nie tylko). Dla Turków to nie tylko element kultury (propagowanie tradycji), ale i okazanie szacunku gościom, klientom itp.
- W większości lokalów gastronomicznych w Turcji szklaneczka herbaty podawana jest tuż po posiłku (uwaga) na koszt zakładu.
- Parzenie herbaty tureckiej to swego rodzaju rytuał trwający do nawet 20 minut! Używa się do tego specjalnego czajniczka (Çaydanlık) składającego się z dwóch części. Dolna część przeznaczona jest do gotowania wody, zaś górna do wytworzenia intensywnej esencji herbacianej. Gotowa esencja trafia do szklaneczki (zwanej İnce Belli) w ilości połowy szklanki, ćwierć lub jeszcze mniejszej (chodzi tutaj o moc naparu). Standardem jest napełnienie szklanki esencją do połowy jej zawartości. Kiedy już ustalimy ostateczną ilość esencji w naczyniu, czas na dodanie gorącej wody z dolnego czajniczka. Pozostaje jeszcze kwestia posłodzenia herbaty. Bez obaw – Turcy zazwyczaj piją napar herbaciany z dodatkiem cukru.