Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Chałwa
- Kawa
- Herbata
- Chałwa
- Dżemy
- Miody/ kremy
- Pasta sezamowa
- Melasy morwa/ karob/ winogrono
- Soki z granata
- Galaretka Lokum
- Słodycze
- Owoce suszone
- Oliwki
- Olej, oliwa
- Przyprawy
- Papryka
- Przetwory
- Suszone pomidory
- Ajvar
- Koncentraty, keczupy, pasty,sosy
- Nabiał
- Napoje
- Tortilla
- Ryż, kasza, makaron
- Soczewica, cieciorka, fasola
- Wędliny
- Orzechy/słonecznik
- YUFKA / BOREG
- Akcesoria
- Shisha - fajka wodna
- Woda różana
- Mydełka/żele pod prysznic/kremy do rąk
- Produkty dla gastronomii
- Woda kolońska
Nowe produkty
-
Dimes multiwitamina 330ml
4,00 zł -
Mesir Macun Pasta Sułtana 420g
30,00 zł -
Miód turecki na potencje 240G
100,00 zł -
Reyhan pasta acuka 300g
18,00 zł -
MB. pasta z czarnych oliwek 175g
7,00 zł -
-
Anatolia pismaniye kakao-wanili 240g
CUKIER, MĄKA PSZENNA, OLEJ PALMOWY@(UTWARDZONY), AROMAT (WANILIA), REG....
19,00 zł -
Ipek salgam ostry 1l
9,00 zł
Kategorie bloga
Popularne artykuły
-
Mięta - Przyprawy w Kuchni Tureckiej lis 10, 2022
-
Kawa czy herbata ? gru 05, 2022
Chałwa Jest 11 produktów.
Chałwa waniliowa 80g
4,00 złYurttan chałwa waniliowa 350g
15,00 złYurttan chałwa kakaowa 350g
składniki: Składniki: olej sezamowy 52%,- zawiera sezam,, emulgator E471, ekstrakt z ziół mydlanych, kwas cytrynowy E 330
składniki: Składniki: olej sezamowy 52%,- zawiera sezam,, emulgator...
16,00 złChałwa kakaowa KOSKA 400G
17,00 złAnatolia pismaniye kakao-wanili 240g
CUKIER, MĄKA PSZENNA, OLEJ PALMOWY@(UTWARDZONY), AROMAT (WANILIA), REG. KWAŚNOŚCI: KWAS CYTRYN E330,@KAKAO (0,4%),ZAWIERA GLUTEN,ŚLADOWE ŚLADY ORZECHÓW ZIEMNYCH I DRZEWNYCH
CUKIER, MĄKA PSZENNA, OLEJ PALMOWY@(UTWARDZONY), AROMAT (WANILIA), REG....
19,00 złYurttan chałwa pistacjowa 350g
Składniki: olej sezamowy 52%,- zawiera sezam, cukier, pistacje 6%, emulgator E471, ekstrakt z ziół mydlanych, kwas cytrynowy E 330
Składniki: olej sezamowy 52%,- zawiera sezam, cukier, pistacje 6%,...
20,00 złChałwa pistacjowa KOSKA 400G
28,00 złChałwa waniliowa koska 650g
31,00 złChałwa kakaowa Koska 650g
32,00 zł
W nawiązaniu do klasycznego, Tureckiego słownika, słowo halva, po Turecku znaczy słodki, jego rozumienie zaś zostało przez lata przekształcone i obecnie dotyczy jednej konkretnej słodyczy.
W Tureckiej Książce Kucharskiej, Nevin Halici pisze, że chałwa – lub helva- jak nazywa się ją w Turcji – jest najstarszym deserem w Tureckiej kuchni. Wspomniano o niej w XIII wieku w dziełach Mevlana Jalaluddina –i Rumi, który stworzył filozofię harmonii i współpracy. Wiele dań zostało opisanych w dziełach Mevlana, między innymi dwa rodzaje chałwy, jedna przygotowana z syropu winogronowego - pekmez helvas oraz ta przygotowana z migdałów nazywana badem helvasi. W XV wieku, podczas rządów Sułtana Sulejmana Wspaniałego, kiedy to Pałac Topkapi był stale poszerzany i tętniący życiem, kuchnie zostały przebudowane i zaprojektowane tak by posiadać specjalnie utworzone trzy kopuły nazywane – Helvvahane lub Domem Helvy, służące do przygotowywania wielu odmian i rodzajów chałwy.
W Polsce znana jest głównie chałwa wytwarzana z miazgi ziaren sezamu, ale nie jest to jedyny rodzaj tego słodkiego wyrobu dostępny w Turcji. Wśród rodzajów chałwy sezamowej (tahin helvası) do najpopularniejszych należą: chałwa z pistacjami, chałwa kakaowa oraz chałwa bez dodatków (sade).
Turecką chałwę wytwarza się również z orzechów – spotkamy te bardzo słodkie chałwy pod nazwami yaz helvası oraz kos helvası. Zawierają one zazwyczaj orzechy włoskie, pistacjowe lub laskowe; czasem dodaje się do nich też czekoladę bądź mastyks.
İrmik helvası to chałwa wytwarzana z gruboziarnistej pszenicy. Turcy częstują się tym smakołykiem w czasie Mevlidu, czyli nocy upamiętniającej przyjście na świat Mahometa.
Pişmaniye to szczególny rodzaj chałwy, nazywany „kłębkiem wełny”. Przypomina watę cukrową. Wytwarza się ją z mąki pszennej i cukru. Tradycyjnie dodaje się do smaku aromat waniliowy, choć spotykamy też pişmaniye kakaowe.