Suszona czerwona papryka w płatkach - Jedną z najpopularniejszych przypraw w Turcji, która nadaje wspaniały aromat o lekko gorzkim smaku, jest suszona czerwona papryka w płatkach (tur. kırmızı pul biber). Przysmak jest chętnie dodawany przez Turków i Turczynki niemalże do wszystkich rodzajów dań, od zup, przez mięsa, aż po zapiekanki i frytki. Wiele osób uznaje czerwoną paprykę za naturalny środek przeciwbólowy, jak również jako sposób na wzmocnienie układu odpornościowego, za sprawą zawartej w niej witaminy C.
MERCIMEK KÖFTESI czyli potrawa w sam raz dla bezmięsnych
Składniki:
- szklanka ince bulguru
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka ostrej papryki w płatkach
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- Cebula
Soczewicę myjemy i gotujemy w 4 szklankach wody. Gdy zrobi się żółta a woda wyparuje zdejmujemy z ognia wsypujemy bulgur lub kuskus mieszamy przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobna kostke i smażymy na margarynie lub oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy aż koncentrat zacznie pachnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Zieleninę bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulkę i zielenine dodajemy do ostudzonej masy z soczewicy i bulguru. Dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki kofte.
Danie gotowe. Smacznego :)
Leave a Reply Cancel Reply