Kategorie bloga

Ostatnie Artykuły

Czerwona Papryka w Płatkach - Przyprawy w Kuchni Tureckiej
Autor     10/11/2022 12:52:03     Tureckie Przyprawy i Zioła    0Komenatrze
Czerwona Papryka w Płatkach - Przyprawy w Kuchni Tureckiej

Suszona czerwona papryka w płatkach - Jedną z najpopularniejszych przypraw w Turcji, która nadaje wspaniały aromat o lekko gorzkim smaku, jest suszona czerwona papryka w płatkach (tur. kırmızı pul biber). Przysmak jest chętnie dodawany przez Turków i Turczynki niemalże do wszystkich rodzajów dań, od zup, przez mięsa, aż po zapiekanki i frytki. Wiele osób uznaje czerwoną paprykę za naturalny środek przeciwbólowy, jak również jako sposób na wzmocnienie układu odpornościowego, za sprawą zawartej w niej witaminy C.

MERCIMEK KÖFTESI czyli potrawa w sam raz dla bezmięsnych

Składniki:

  • szklanka ince bulguru
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ostrej papryki w płatkach
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • Cebula

Soczewicę myjemy i gotujemy w 4 szklankach wody. Gdy zrobi się żółta a woda wyparuje zdejmujemy z ognia wsypujemy bulgur lub kuskus mieszamy przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobna kostke i smażymy na margarynie lub oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy aż koncentrat zacznie pachnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Zieleninę bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulkę i zielenine dodajemy do ostudzonej masy z soczewicy i bulguru. Dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki kofte.

Danie gotowe. Smacznego :)

Share This Post :

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code