Mięta –Za sprawą intensywnej esencji i orzeźwiającego smaku, mięta (tur. nane) jest ulubionym ziołowym dodatkiem w Turcji, stosowanym w sałatkach, przystawkach, zimnych sokach, deserach, nadziewanych warzywach oraz potrawach na bazie jogurtu. I jak wiadomo, przyprawa świetnie sprawdza się w przypadku dolegliwości żołądkowych, a także wspiera pracę układu oddechowego.
TURECKIE SZASZŁYKI Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ, MIĘTĄ I TAHINI
Składniki:
- 800g mięsa jagnięcego
- 1 cytryna
- 1 czerwona cebula
Marynata:
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- sól i pieprz
- 2 łyżki tahini
- tymianek
- turecka oliwa z oliwek
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 200g kwaśnej śmietany
- 40g liści mięty
Kroimy jagnięcinę w kostkę o wielkości 2-3 cm, wykrajamy błony, ale zostawiamy tłuszcz. Mięso masujemy oliwą i mieszamy z roztartymi w moździerzu przyprawami. Pozostawiamy je na 20 min żeby przeszło aromatem przypraw.
W wodzie namaczamy patyczki do szaszłyków. Następnie nadziewamy na nie mięso. Gotowe szaszłyki układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Smażymy do momentu, aż lekko się zarumienią.
W międzyczasie kroimy cienko cebulę i podsmażamy ją w rondelku razem ze słodką papryką i pieprzem cayenne, sokiem z cytryny i oliwą.
Szaszłyki serwujemy na talerzu, na wierzch wykładamy cebulę z przyprawami, obok wykładamy kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i posypujemy cienko pokrojoną miętą.
TURECKI SOS JOGURTOWY HAYDARI
Składniki
- 150 g gęstego jogurtu - użyłam greckiego
- 100 g fety
- 3 łyżki oliwy
- 1 - 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 2 łyżki koperku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu
- sól - do smaku
W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej na 30 minut przed podaniem. Smacznego!