Kategorie bloga

Ostatnie Artykuły

Mięta - Przyprawy w Kuchni Tureckiej
Autor     10/11/2022 12:52:03     Tureckie Przyprawy i Zioła    0Komenatrze
Mięta - Przyprawy w Kuchni Tureckiej

Mięta –Za sprawą intensywnej esencji i orzeźwiającego smaku, mięta (tur. nane) jest ulubionym ziołowym dodatkiem w Turcji, stosowanym w sałatkach, przystawkach, zimnych sokach, deserach, nadziewanych warzywach oraz potrawach na bazie jogurtu. I jak wiadomo, przyprawa świetnie sprawdza się w przypadku dolegliwości żołądkowych, a także wspiera pracę układu oddechowego.

TURECKIE SZASZŁYKI Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ, MIĘTĄ I TAHINI

Mięta w tureckiej kuchni - Turecki sklep online Orientalne klimaty

Składniki:

  • 800g mięsa jagnięcego
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula

Marynata:

  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki tahini
  • tymianek
  • turecka oliwa z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 40g liści mięty

Kroimy jagnięcinę w kostkę o wielkości 2-3 cm, wykrajamy błony, ale zostawiamy tłuszcz. Mięso masujemy oliwą i mieszamy z roztartymi w moździerzu przyprawami. Pozostawiamy je na 20 min żeby przeszło aromatem przypraw.

W wodzie namaczamy patyczki do szaszłyków. Następnie nadziewamy na nie mięso. Gotowe szaszłyki układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Smażymy do momentu, aż lekko się zarumienią.

W międzyczasie kroimy cienko cebulę i podsmażamy ją w rondelku razem ze słodką papryką i pieprzem cayenne, sokiem z cytryny i oliwą.

Szaszłyki serwujemy na talerzu, na wierzch wykładamy cebulę z przyprawami, obok wykładamy kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i posypujemy cienko pokrojoną miętą.

 

TURECKI SOS JOGURTOWY HAYDARI

Składniki

  • 150 g gęstego jogurtu - użyłam greckiego
  • 100 g fety
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 - 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżki koperku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu
  • sól - do smaku

W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej na 30 minut przed podaniem. Smacznego!

Share This Post :